mSchools Awards 2025

Assistent de veu basat en IA per alumnat amb autisme i TDAH

Autor: Jordi Gavaldà Bernal

Contacte: jgavaldab@lasalle.cat

Nom escola: La Salle Tarragona

Codi Centre: 43003537

Adreça de l'escola: Avinguda dels Països Catalans, s/n - 43007 - Tarragona

Pàgina web: https://tarragona.lasalle.cat/

Share
Eix Principal
Equitat i inclusió
Recurs Digital Principal
Scratch
Eix secundari
Benestar emocional i social
Curs i etapa educativa
2n de Batxillerat
Recurs Digital secundari
Intel·ligència artificial
Número de sessions
18
Àrea / matèria / àmbit
Programació/ Àmbit teconlògic
Número d’alumnat
11
Metodologies
Aprenentatge basat en reptes

Breu descripció

S'ha seguit la metodologia d’aprenentatge basat en reptes. Fase de presentació del repte: el docent planteja una situació amb un problema real (la dificultat de comunicació de l'alumnat amb autisme i TDAH). Fase de recerca: l’alumnat de batxillerat busca informació sobre quines característiques presenta aquest alumnat amb NEE i com es comunica. Fase de planificació: a partir del plantejament de funcionalitats clau de l’assistent de veu, l’alumnat fa una pluja d'idees per decidir quina estratègia seguir i com utilitzar les tecnologies digitals per garantir la inclusió. Fase de disseny: es pot dividir en diferents etapes i és la que està més vinculada al desenvolupament de les habilitats del pensament computacional. Fase de validació: docents experts en educació especial validen la feina feta. Aquesta fase té un parell de cicles. Fase de comunicació: es presenta a la comunitat educativa el projecte que busca millorar la comunicació i inclusió a l'aula de l'alumnat amb autisme i TDAH.

Singularitat i innovació

Aquesta proposta usa les tecnologies digitals per garantir la inclusió, reduir barreres i millorar l’equitat educativa (ODS4). Empodera l’alumnat de batxillerat que passa de consumidor a creador de tecnologia, prototipant solucions a un problema social real. Aquest alumnat està acostumat a treballar amb diferents aplicacions d’intel·ligència artificial (IA). No obstant això, sempre ho fa com a consumidor per generar text o imatges. Aquest cop, el rol que adopta és el de dissenyador d’una aplicació (l’assistent de veu) que utilitza la IA en segon terme, per interactuar amb l’aplicació destinada a millorar la comunicació i facilitar la integració de l’alumnat amb autisme i TDAH. En conseqüència, es tracta d’aprofitar un recurs tan potent com la IA per donar valor afegit a l’assistent. El disseny ha estat seguit per membres del centre d'educació especial Sant Rafael de la Diputació de Tarragona i membres de la comunitat educativa de la Universitat Rovira i Virgili.

Més detalls

Impacte de la solución propasada

El sistema educatiu busca, cada vegada més, que els centres ordinaris acullin alumnat amb perfil de necessitats educatives especials a les seves aules. No obstant això, la realitat és que sovint falta personal especialitzat per l’acollida d’aquest tipus d’alumnat en aquests centres. Tampoc disposen dels recursos didàctics o eines que facilitin aquesta inclusió. En aquest cas, la transformació digital dels pictogrames que formen part de les rutines més habituals i facilitar-ne l’accés a tot el grup classe, ha de permetre una millor comunicació entre tots els membres de la comunitat educativa. No només es busca garantir la inclusió a les aules, sinó també afavorir la inclusió digital gràcies a l’ús de les tecnologies digitals. Així doncs, tant el plantejament del projecte educatiu com la seqüència didàctica es pot fer extensible a altres necessitats educatives i socials similars presents a molts altres centres educatius. Des del punt de vista de l'alumnat encarregat de fer el disseny de l'assistent, aquest projecte presenta una forta part emocional i d’aprenentatge i servei. Ells han estat els protagonistes d’un projecte real que té una transcendència més enllà de la didàctica i els típics projectes de la matèria de programació. Han tingut ocasió de visitar el centre d'educació especial Sant Rafael de la Diputació de Tarragona on els han fet recomanacions per millorar la funcionalitat i inclusió de l'assistent. Aquest mateix centre tindrà l'assistent a les seves aules.

Breu descripció de la proposta educativa

L'alumnat amb autisme i TDAH presenta moltes dificultats de comunicació i la seva autonomia s’aconsegueix quan ell mateix és capaç de gestionar-la correctament. L'objectiu d'aquesta proposta és el disseny d'un assistent de veu basat en IA que indiqui a aquest perfil d'alumnat les tasques a fer en les rutines habituals de classe. El paper dels experts (docents de la Salle Tarragona, del CEE Sant Rafael i de la URV) és clau per orientar l'alumnat de Batxillerat i trobar l'equilibri entre el disseny de l’assistent i la funcionalitat d'aquest. Això fa que l'alumnat hagin de prendre decisions importants sobre com programar i triar els recursos més apropiats per implementar correctament aquesta funcionalitat. La proposta didàctica fomenta l’aprenentatge, el pensament computacional i la comunicació. Amb l’aprenentatge basat en reptes, el resultat és un producte que dona solució a un problema real. Aquesta proposta també fomenta la col·laboració entre els diferents agents que hi participen.

Altres observacions

Aquest projecte ha estat possible gràcies a ARASAAC, qui ha permès l'ús dels pictogrames que s'inclouen a l'assistent de veu.